Icon Bedworld levert in Nederland en België

Icon 4.5 via Google

Wat is een koudschuim matras?

wat is een koudschuim matras

Wat is een koudschuim matras?

Wat is een koudschuim matras?” is één van de meest gestelde vragen in onze winkel in Amsterdam Noord. Een koudschuim matras in een matras met een hoge veerkracht. Vaak wordt hij ook een HR schuim matras genoemd. HR staat voor High Resilience foam, letterlijk vertaald, hoge veerkracht schuim. Een koudschuim matras is dus een matras met hoge veerkracht.

Waarom is een koudschuim matras zo populair?

Naast de vraag “Wat is een koudschuim matras?” is de tweede vraag die altijd gesteld wordt waarom de koudschuim matras zo populair is. Dit komt door de opbouw van het schuim. Het schuim wordt gemaakt van Polyurethaan. Dit is een schuimmiddel. Om hier zo’n hoge veerkracht in te krijgen wordt er lucht toegevoegd in het vervaardigingsproces. Hierdoor ontstaat een soort bijenraat van luchtkamers. De wanden van deze luchtkamers (het Polyurethaan) blijft zeer lang veerkrachtig en blaast de lucht uit de kamers als een persoon op de matras gaat liggen, en ademt de lucht weer in op het moment dat een persoon van het bed af gaat. Deze kamers veren altijd weer terug naar de manier waarop zij zijn ontstaan.

Wat is de HR waarde van een matras?

Een andere vraag die altijd wordt gesteld naast ”Wat is een koudschuim matras?”, is de vraag over wat de HR waarde van een koudschuim matras is. Bij een koudschuim matras wordt altijd een HR waarde genoteerd. Deze HR waarde drukt uit hoeveel koudschuim er in de matras wordt gebruikt. In een HR30 matras zit dus minder koudschuim dan in een HR50 matras. Hoe meer koudschuim er in een matras wordt gebruikt, hoe langer hij over het algemeen mee gaat. Je moet dat zien als een veer. Als een auto zes wielen en schokbrekers zou hebben, zou er minder gewicht per schokbreker moeten veren. Hierdoor slijten de schokbrekers langzamer. Dit principe kan je ook toepassen op de HR waarde van een matras. Maar met een HR waarde tussen de 40 en de 50 heeft een matras al een zeer lange levensduur voor een gemiddeld persoon met een gemiddelde lengte.

Welke HR waarde kies ik bij een koudschuim matras?

Nu je de achtergrond van een koudschuim matras weet, wil je waarschijnlijk ook weten hoe je nu de juiste HR waarde kiest. Een HR waarde meet je af op drie zaken:

  • Het gewicht van de persoon die er op gaat liggen.
  • De dikte (massa) van de matras.
  • De ondergrond waarop de koudschuim matras komt te liggen.

Een koudschuim matras en het gewicht.

De belangrijkste variabele voor het kiezen van een HR waarde is het gewicht. Zoals je hierboven las is de HR waarde de hoeveelheid schuim die in een matras gebruikt wordt per vierkante centimeter. Jou gewicht bepaalde hoeveel koudschuim je per vierkante centimeter in je matras wil hebben. Hier is een eenvoudige rekensom voor. In deze rekensom wordt er van één persoon uit gegaan die op een doorsnee eenpersoonsmatras slaapt van 90cm bij 200cm en 15 cm dik. 

De som is als volgt: 80KG : 2 = 40KG

Deze 40 kan je vertalen naar jou HR waarde. In dat geval zou deze persoon dus een matras met een HR waarde van 40 prima slapen op deze matras. Toch is er nog een factor die ook invloed kan hebben op de HR waarde. De dikte van een matras.

De dikte van een koudschuim matras en de HR waarde

Standaard zijn koudschuim matrassen altijd 15 cm dik. Dit is een standaard maatvoering die gebruikt wordt in berekeningen omtrent de HR waarde. Als je kijkt naar de voorgaande berekening kan je je misschien voorstellen dat wanneer je een dikkere matras neemt, de HR waarde iets lager kan zijn om er meer koudschuim is, dat in de hoogte kan veren. Neem bijvoorbeeld een dikte van 18CM. De matras is dan 3 cm dikker dan in de voorgaande berekening. Dat betekend dat we voor dezelfde persoon van 80 KG een beetje overcapaciteit creëren. 20% om precies te zijn. 

Dit berekenen we op de volgende manier: 18CM : 15CM x 100 = 120 Dat betekend dat er 20% extra capaciteit is t.o.v. de standaard koudschuim matras.

Het is slim om deze overcapaciteit te nemen wanneer je de koudschuim matras toch op een lattenbodem plaatst. Of wanneer je iets meer weegt. Uiteraard kan je dan ook voor iets hogere HR waarde kiezen met een standaard dikte. Maar soms is het interessant om dit te vergelijken. Een HR40 matras van 18cm dik kan inprincipe iemand van 100KG, mits deze matras op de juiste bodem wordt gelegd. Hier staat hieronder meer over uitgelegd.

De koudschuim matras ondergrond

Om zoveel mogelijk rendement uit een koudschuim matras is te halen is het belangrijk om na te denken op welke ondergrond deze wordt geplaatst. Kom deze op een lattenbodem, een spiraal of gewoon een plank. Het beste een egale ondergrond. Dat heeft er mee te maken dat de veerkracht over de gehele matras verdeeld wordt. Bij een lattenbodem is dat anders. Er zit dan ruimte tussen de latten wat er voor zorgt dat de matras tussen de ruimtes komt waardoor er meer druk komt te staan op de plekken waar de koudschuim matras op de latten ligt. Het is dus belangrijk om een egale bodem te hebben zodat het gewicht van degene die op de matras ligt evenredig over de ondergrond wordt verdeeld.

De voordelen van een koudschuim matras

  • Duurzaam door de hoge veerkracht die lang in stand blijft
  • Door de bijenraat structuur kan de lucht aan alle kanten in en uit de matras waardoor deze goed ventileert
  • Koudschuim matrassen vormen zich goed rond je lichaam.
  • Minder kuilvorming

De nadelen van een koudschuim matras

  • Vaak iets duurder dan normale matras, daartegenover staat wel weer de langere levensduur
  • Koudschuim matrassen zijn iets zwaarder dan normale matrassen

Conclusie “Wat is een koudschuim matras”

Een koudschuim matras is een zeer goede matras met een hoge veerkracht. Afhankelijk van je gewicht en dikte kies je een HR waarde. Koudschuim matrassen zijn zeer duurzaam doordat het schuim zijn veerkracht erg lang vasthoudt. Ze ventileren goed en gaan langer mee dan een normale matras.

Philip

door Philip

Al meer dan 20 jaar slaapadviseur en eigenaar van Bedword